(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

 


1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü 
niteleme sıfatı olarak kullanılmıştır? 

A) Bu ev bizim için çok büyük, değil mi? 
B) Bence bu konuda büyük konuşma, ne olur ne 
olmaz! 
C) Büyüklerin davranışları küçüklere örnek olur. 
D) Benim teknem seninkinden büyüktür. 
E) Buraya doğru büyük bir bulut kümesi geliyor. 


 

 “Uzun bir günün sonunda bütün bu işlerin kötü gitmesine 
rağmen hala yarına umutla bakabilmeyi kaç kişi 
başarabilir? 

2. Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur? 

A) Niteleme Sıfatı 
B) Belgisiz Sıfat 
C) İşaret Sıfatı 
D) Sayı Sıfatı 
E) Soru Sıfatı 


 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat 
kullanılmamıştır?
 

A) İş için büyük bir dükkana ihiyacımız var. 
B) Buraya bazı kötü tipler gelip, gidiyor. 
C) Kimileri bizim gibi insanları işe alıyor. 
D) Her insan iyi davranılmayı hak eder. 
E) Buradaki birtakım işlerini halledip gelecekmiş. 


 

“Bahçedeki yar mıdır 

 Al fistanı dar mıdır 

 Sevip de alamayan 

 Dünyada adam mıdır?” 

 

4. Yukarıdaki şiirde aşağıdakilerden hangisi vardır? 

 

A) Belgisiz Sıfat 
B) Niteleme Sıfatı 
C) Sayı Sıfatı 
D) Soru Sıfatı 
E) İşaret Sıfatı 


 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtme sıfatı 
kullanılmamıştır? 

A) Mutfaktaki yemeklerin tümü harika kokuyor. 
B) Bana bu iş için sadece bir kişi lazım. 
C) Nasıl ev istediğinizi söyler misiniz? 
D) Hoş kokulu, güzel bir ormana gidiyoruz. 
E) Yarım döneri mideye indirmişim bir anda. 


 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük 
diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır? 

A) Benim bu yılgın halim onu da üzmüştü. 
B) Solgun çiçeklerin bile derdini çekiyorum sanki. 
C) Polis azılı suçluyu ayağından vurarak yakalamış. 
D) Adamın düzgün bir karakteri olduğu belliydi. 
E) Büyüklerinle muhatap olduğunda güzel konuşmalısın. 


 

“Hem Farisi yazdı hem Türki 

 Anlattı devrindeki tüm siyaseti 

 Dönmek istedi hep Horasan’a 

 Hasretle öldü bizim Hoca Dehhani” 

 

7. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi vardır? 

 

A) İşaret Sıfatı 
B) Niteleme Sıfatı 
C) Belgisiz Sıfat 
D) Soru Sıfatı 
E) Sayı Sıfatları 


 

“Masmavi denizin karşısına oturmuş, derin hayallere 
dalmışım. Geçmişimden kurtulup, huzurlu bir hayata 
kavuşma hayali bu. Nedense bu hayalleri sadece engin 
denizin mavi sularına karşı kurabiliyorum.” 

8. Yukarıdaki parçada kaç tane belirtme sıfatı vardır? 

A) I 
B) II 
C) III 
D) IV 
E) V 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “iyi” sözcüğü sıfat 
görevinde kullanılmıştır? 

A) Akif bugünkü maçta çok iyiydi. 
B) İyi düşün sonra kararını ver. 
C) Hayatı boyunca iyi olmaya çalıştı. 
D) Teşekkür ederim, ben iyiyim. 
E) İyiyi kötüden ayırmak her zaman kolay değildir. 


 

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat bir zamiri 
belirtmiştir? 

A) Yeni çocuk, hoş birisine benziyor. 
B) Buraya bazı kimseler gelip seni sordu. 
C) Hangi ev daha ışık alıyor? 
D) Üç kişi gelip seni sordu. 
E) Kendi evini de satışa çıkarmış. 


 

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat vardır? 

A) Markete gidip  çiçeklenmiş orkide alıp buraya getir. 
B) Birer dondurma dağıttı herkese. 
C) Üç beş portakal kopardı ağacından. 
D) Şu köpekler niçin havlıyor acaba? 
E) Öteki arabanın lastikleri patlamış. 


 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat 
kullanılmıştır? 

A) Nasıl bir insanla muhatap olduğunu anladın mı? 
B) Büyük kutuları ben alırım küçükleri sen al. 
C) Sabah vakti İstanbul bir başka güzel görünür. 
D) Mağazanın açılışına bir çok ünlü ismi davet etti. 
E) İftar vaktine az kala şahane yemeklerin olduğu 
masaya oturduk. 


 

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirilmiş bir 
sıfat kullanılmıştır? 

A) Gökyüzü bugün hiç görmediğim kadar 
masmaviydi. 
B) Sapasağlam bir duvarı delmeye çalışıyorlardı. 
C) Üstü başı tertemiz görünüyordu. 
D) Grimsi bir görünüşü vardı bulutların. 
E) Birden önümüze çıkan kedi simsiyahtı. 

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim hem 
niteleme sıfatı hem belgisiz sıfat almıştır?
 

A) Buraya bazı kişiler gelip güzel güzel konuşur 
giderler. 
B) Kimi onurlu insanlar sözlerinden geri dönmediler. 
C) Bize geçit vermedi yüce dağlar. 
D) Karanlık gecede bir yıldıza bakıp yol buldum. 
E) Kara dumanlı bacasına bakakaldım geminin. 


 

 

 

 

Yüzüme doğru eğilip bana baktı. “Ne yaptın?” diye 

        I                                 II               III 

sordu. Acı bir tebessümü ve kocaman gözleri vardı. 

           IV                                                  V 

 

15. Yukarıda altı çizili kelimeler görev yönünden ikişerli 
gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır? 

A) I 
B) II 
C) III 
D) IV 
E) V 

Cevaplar: 1- E 2- D 3- C 4- B 5- A 6- E 7- C 8- B 9- C 10- B 11- C 12- B 13- B 14- B 15- D

SIFATLAR KONU TESTİ-1 

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus