SIFATLAR KONU TESTİ-2

       

Testi ve cevaplarını pdf formatında ve klasik test şeklinde görüntülemek ve bilgisayarınıza indirebilmek tıklayın...

(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip

çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisindealtı çizili sözcük farklı türde bir kelimeyi nitelemiştir? 

A) Asık suratlının tekiydi bizim birader. 
B) Sabırlı kimseler örnek alınacak insanlardır. 
C) Kızgın tavada hamsi pişiriyordu. 
D) Issız orman içinde kaybolmuş bir grubu aradık. 
E) Yeni güne umutla başlıyorum. 


 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru sıfatı yoktur? 

A) Kaç kişi gelecek bu akşamki iftar davetine? 
B) Nasıl bir masa bu böyle? 
C) Çabuk söyle, hangi çocuk sana vurdu? 
D) Neredeki evi satın aldın? 
E) Bu sene İstanbul’a nasıl gideceğiz? 


 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayı sıfatı görevinde 
kullanılmış bir kelime vardır? 

A) Sınıfa yeni bir çocuk gelecekmiş. 
B) Hangi gün size gelecektik biz? 
C) Koskoca sahada tek kişi çalışıyor. 
D) Mavi forma ona çok yakıştı. 
E) Kuru dallar arasından çatırtılar geliyordu. 


 

 

 

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi sıfat 
görevinde kullanılmamıştır? 

A) Dağınık kıyafetleri ile hemen dikkat çekiyordu. 
B) Kırık dalların arasından bir kedi çıktı. 
C) Aşağı doğru sarkık bir boruya tutundu. 
D) Eline bir demir parçası batmıştı. 
E) Gergin halatların kopmasından endişe ediyorum. 


 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim birden fazla sıfat tarafından nitelenmemiştir? 

A) Ayağında kaliteli ve şık bir krampon vardı. 
B) Şık ve aydınlık bir lojmana taşındılar. 
C) Küçük bir çocuk yanımıza yaklaştı. 
D) Delikanlı, küçük kırmızı arabayı sürmek istiyordu. 
E) Basık ve nemli havanın etkisi hissediliyordu. 


 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük sıfat görevinde kullanılmamıştır? 

A) Köpekten kaçan küçük çocuk nefes nefese 
kalmıştı. 
B) Her şeyi duyan ihtiyar, adama yaklaşıp 
bastonuyla vurdu. 
C) Her sabah gürültücü bir kuş beni uyandırıyor. 
D) Bizim üşengeç oğlan hala kalkmadı. 
E) Korkak tavuk gibi saklanacağına dışarı çık. 


 

 

 

 

 

“ Bu sabah yürüyüşe çıktığımda hafiften yağmur 
yağıyordu. Toprağın ferahlatan kokusunu alabiliyordum. 
Eski köprünün oraya vardığımda nehrin çamur rengine 
büründüğünü gördüm. “ 

7. Yukarıdaki parçada kaç tane sıfat vardır? 

A) 1 
B) 2 
C) 3 
D) 4 

E) 5 


 



 

“ İsim hal ekleri sadece isimlere gelebilir. Bir kelimeye hal eklerinden birisi gelmişse o kelime ya isimdir ya da isim yerine kullanılabilen zamirdir.” 

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki 
açıklamaya aykırı olarak hal eklerinden birini alan sözcük sıfat görevinde kullanılmıştır? 

A) Onu okulda bırakıp gelmişler. 
B) Ali, bizim uzaktan akrabamız olur. 
C) Denizin serin sularına dalmak istiyorum. 
D) Çok yakından geliyor sesler. 
E) Burada benden başka kimse yok sanıyordum. 


 

 

 

 9. Aşğıdaki cümlelerin hangisinde ikileme niteleme sıfatı görevinde kullanılmıştır? 

A) Burada güzel güzel konuşuyorduk biz. 
B) Karadeniz’de sahil kenarında şirin şirin piknik 
lanları var. 
C) Topladığımız eriklerin hepsi ufak ufaktı. 
D) Önce bir nefes al sonra sakin sakin anlat her şeyi. 
E) Bugünlerde konu komşu ziyarete gelir bize. 


 

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat 
kullanılmamıştır? 

A) Minicik ellerinin arasından kaçan kuşa çok 
üzülmüştü. 
B) Televizyonun karşısında çok durunca gözleri 
kıpkırmızı olmuştu. 
C) Eşim, aldığı parça kumaşlarla kanepeye örtü 
dikti. 
D) Huzursuz kimselerin etrafına pek bir yararları 
olmaz. 
E) Sabahları bir bardak süt içen çocuklar daha 
sağlıklı olur. 


 

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat birden fazla ismi nitelemiştir? 

A) Bakımsız bir ev ve geniş bir bahçe gördük orada. 
B) Bugün uzun bir yürüyüşe çıkacağım 
C) Tarlanın kenarlarında yeşermiş elma ve armut 
fideleri var. 
D) Güzel ve ferah yayla havasından daha iyisi 
yoktur. 
E) Bugün hasta ve yorgun olduğum için işe 
gitmeyeceğim. 


 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayı olmadığı halde sayı sıfatı olarak kullanılmış bir kelime yoktur?

A) Bana sadece yarım elma kalmış. 
B) Tek bilgisayar alacağım mağazadan. 
C) Bu sefer bütün döner yiyelim olur mu? 
D) Bana bir çanta verebilir misin abi? 
E) Tüm siparişler adrese teslim edildi. 


 

 

 

 

13. Aşağıdakilerden hangisinde sayılardan oluşan bir belgisiz sıfat kullanılmıştır? 

A) Buraya birkaç çalışan gönderin hemen. 
B) Suyun sıcaklığını üç beş dakika test edin. 
C) Bütün tahtaları toplayıp yakın. 
D) Bu iş için üç kişi yeter de artar bile. 
E) İkinci sıradaki kırmızı boyalı evi almak istiyorum. 


 

Cevaplar: 1- B 2- E 3- C 4- D 5- C 6- B 7- C 8- B 9- B 10- B 11- C 12- D 13- B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus