SÖZCÜK TÜRLERİ KARIŞIK TEST

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcük isim değildir?

 

A) Kafasında bir sürü soru vardı.

B) Bugün eve gelmemişti çocuk.

C) Düşüncelerimi herkese söyleyeceğim.

D) O bizim sınıfın en çalışkanıydı.

E)  Okulumuz bu sene çok başarılıydı.

 

 

 

 

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcük topluluk adı değildir?

 

A) Bu orman bugün daha güzel görünüyor.

B) Bütün gruplar teker teker alana geldi.

C) Sınıf bugün pikniğe gidecekmiş.

D) Bayramda bütün aile toplanacak.

E) Okul bu sene tadilata girecek.

 

 

 

 

 

3.Aşağıdakilerden hangisinde “o” sözcüğü diğerlerinden tür bakımından farklıdır.

 

A) Bir gün o da okula gidecek.

B) Bana karşı o her zaman nazikti.

C) Ona güzel bir hediye alalım.

D) Onu bir günde okuyamazsın.

E) Toplantıda en güzel o konuştu.

 

 

 

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz adıl (zamir) kullanılmamıştır?

 

A) Korkak birisiyle çalışamam.

B) Biri benimle gelip kapıyı kapatsın.

C) Senin gibi biri benim işime yarar.

D) Bir gün mutlaka beni sevecek.

E) Biri gelmiş seni soruyor.

 

 

 

 

 

5.Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi somut anlamda kullanılmıştır?

 

A) Kalbinde bana karşı bir duvar var, bir türlü ona ulaşamıyorum.

B) Bize karşı davranışları çok soğuktu.

C) Kardeşini ziyarete gitmeye karar verdi.

D) Ona olan sevgisi hiç bitmeyecekti.

E) Bugün nedense içimde bir neşe var.

 

 

“Denizin dalgalarını özlemle hatırlıyorum aklımda.”

 

6.Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 

A) Tekil Ad

B) Çoğul Ad

C) Topluluk Adı

D) Soyut Ad

E) Somut Ad

 

 

 

7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sayı sıfatı vardır?

 

A) Buraya bir hamburger bir de ayran istiyoruz.

B) Bazıları bizimle aynı fikirde değil.

C) Birkaçını sen al geri kalanı da ben alayım.

D) Beş altı el silah sesi geldi fındıklıktan.

E) Öğretmenlerin hiç biri ses çıkarmadı.

 

 

 

 

8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük işaret zamiri değildir?

 

 

A) Onun miyavlayarak dolaşması bile evdeki farelerin kökünü kesmeye yetti.

B) Bizim köy buraya çok yakın değil.

C) Ötekini daha çok beğendim sanki.

D) Bunu onarmak üç günümü alır.

E) Şu kıyafete bak, ne kadar rüküş!

 

 

 

 

9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad kullanılmamıştır?

 

A) Rus halkı soğuğa dayanıklıdır.

B) Ünye Kent gazetesini okuyordum.

C) Batı bu konuda bizden farklı düşünüyor.

D) Bazıları Pluton’un bir gezegen olmadığını söylüyor.

E) Öğretmen bütün sınıfı törene indirdi.

 

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad birden çok sıfat almıştır?

 

A) Bana birkaç kitap getirir misin?

B) Evinin önünde uzun bir dal parçası vardı.

C) Küçük çocuğun üstü başı toz içindeydi.

D) Yorucu günler çabuk geçer.

E) Bu sene okula başlayacağım.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini soru yoluyla tutan bir sözcük yoktur?

 

A) Seni buraya kim getirdi.

B) Pazardan ne aldın?

C) Dışarıya çıkınca nereye gittin.

D) Bunu buraya sen mi koydun?

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde faklı türde zamirler bir arada kullanılmıştır?

 

A) Beni bu konuda dinlemelisin.

B) Nereye gideceğimizi bize de söyle.

C) Şunu vermek için bunu istiyor.

D) Ben ona her şeyi anlattım.

E) Herkes söz dinliyordu bugün.

 

 

 

13. Aşağıdakilerin hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmıştır?

 

A)  Damlaya damlaya göl olur.

B)  Üzüm üzüme baka baka kararır.

C)  Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.

D)  Bir çiçekle yaz olmaz.

E)   Görünen köy kılavuz istemez.

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf (belirteç) kullanılmamıştır?

 

A) Sesini kes ve hemen yukarı çık.

B) Çocuklar ağlayarak dışarıya kaçıyorlardı.

C) Sınavda kolay sorular çıktı.

D) Gözlükle çok sevimli görünüyor.

E) Fazlasıyla büyük bir ev satın aldı.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç yoktur?

 

A) Derslerine bir süre ara vermeyi düşünüyor.

B) İnsan sevgisini de göstermeyi bilmeli.

C) Dediğimi yapmazsan seni ben bile kurtaramam.

D) Ne Ali ne Mehmet uğradı yanıma bugün.

E) Beni sevmiyormuş oysa ben onu çok seviyorum.

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ancak” sözcüğü bağlaç değildir?

 

A)  Benimle buluştu ancak geç geldi.

B)  Ava gitti ancak hiçbir şey vuramadı.

C)  Beni ancak senin gibi birisi anlayabilir.

D)  Elbiseyi almak istiyordu ancak parası yetmedi.

E)  Bu ilçe çok güzel ama esnafı biraz problemli.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem edat hem de bağlaç kullanılmıştır?

 

A) Bu mesele bana göre bitmedi.

B) Senin için her şeyi yaparım.

C) Köpek ya da kedi alman beni ilgilendirmez.

D) Bu kadar çok konuşmak için sağlam bir çeneye ihtiyaç var.

E) Dünyada sadece sen kalsan bile minnet etmem sana.

 

 

 

 

 

 

18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgeç yoktur?

 

A) Neden bana buz gibi davranıyorsun.

B) Sabaha kadar eve gelmedi sinirinden.

C) Benimle doğru konuşmazsan pişman olursun.

D) Yurttan sadece gündüz ayrılabiliyoruz.

E) Cebimde dolmuş ücretinden başka para kalmadı.

 

 

 

 

 

 

 

19.  Aşağıdaki şıklarda altı çizili sözcüklerin ilki sıfat ikincisi zarftır?

 

A) Bunu bana yarın getirebilir misin?

B) İriyarı bir adam kuvvetlice bir yumruk attı.

C) Güzel bir yaz günü neşeyle uyandın mı hiç?

D) Denize doğru bakarken birden yunusları görüverdim.

E) Uzun bir minare yemyeşil ağaçların içinden göğe yükseliyordu.

 

 

20. Aşağıdakilerden hangisinde soru anlamı bir zarfla sağlanmıştır?

 

A) Bu malzemeleri buraya ki taşıyacak?

B) Buraya kadar yürüyerek mi geldin?

C) Nasıl bir araba almayı düşünüyorsunuz?

D) Semt pazarından neler aldın?

E) Patron sana bugün nasıl davrandı.

Cevap: 1- B 2- E 3- D 4- D 5- C 6- C 7- D 8- E 9- E 10- B 11- D 12- B 13- C 14- C 15- A 16- C 17- E 18- C 19- C 20- E

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus