(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip

çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

1. Aşağıda cümlelerin hangisinde takısız isim 
tamlamasına örnek gösterilemez? 

A) Ona sakın güvenme, yılan herifin tekidir o. 
B) Tahta ata binmek için lunaparka götürdü beni. 
C) Kaba adam, önce bana çarptı sonra ters ters 
bakıp gitti. 
D) Evlilik teklifini bir güle dolanmış üzeri pırlantalı 
gümüş bir kolye ile yaptım. 
E) Zambağı ağaç toprağı ile cam bir kasenin içinde 
tutmak lazımış. 


 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı 
bir isim tamlaması vardır? 

A) Güneşin doğuşunu izlemek için erkenden 
kalktım. 
B) Otların arasında iki küçük göz cam gibi 
parlıyordu. 
C) İnsan hayatına önem vermeyen ülkelerin varlığı 
çok üzücü. 
D) Yerde uzanmış yatan adam babasıydı onun 
E) Baktım, adeta gözlerinin içi gülüyordu. 


 

 

 

“ Takısız isim tamlamaları tamlama oluşturabilmek için 
ek almazlar. Tamlama oluştuktan sonra tamlanana 
değişik ekler getirilebilirken tamlayana ek getirilmez.” 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki kurala 
aykırı olarak takısız isim tamlamasının tamlayanı hal 
eki almıştır? 

A) Cam kavanozunu düşürüp kırmışlar. 
B) Yılanlı kasabanın tahtadan evleri meşhurdur. 
C) Ben altın yüzük takmaktan hoşlanmam. 
D) Arabada deri koltuk koku yapar diye endişeliyim. 
E) Plastik kaşıkla yemek yemeyi hiç sevmiyorum. 


 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı 
bir tamlama vardır? 

A) Yakomozların parıltısı geceyi güzelleştiriyordu. 
B) Siyah şapkayı buluncaya kadar evi altüst ettik. 
C) Bir insan bu kadar geveze olabilir mi? 
D) Burada insanlar küçük evlerde yaşıyorlar. 
E) Şu çocuk çok etkili şut çekiyor. 


 

 

 

 

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlamasının arasına 
sıfat girmiştir? 

A) Küçük insanlar küçük düşünürler. 
B) Yarınların umutlu günlerini bekliyor insanlar. 
C) Apartman kapısının demir kulpu kırılmış. 
D) Daha sabah kahvaltısını bile yapmadım. 
E) Tozlu zeminin temizlenmesi gerekiyor. 


 

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı da 
tamlananı da sıfat tamlaması olan bir belirtili isim 
tamlaması vardır? 

A) Sabahın parıltılı güzelliği karşısında adeta 
büyülenmiştim. 
B) Önce kalkıp bozulmuş yatağımı düzelttim. 
C) Ardından geniş balkonun ucuna oturdum. 
D) Engin deniz küçük ayaklarımın altından 
başlıyordu sanki. 
E) Akıllı telefonun berbat alarmı çaldığında işe 
gitmem gerektiğini hatırladım aniden. 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim 
tamlaması vardır? 

A) Öğretmen Türk Edebiyatı Dönemlerini 
işleyecekmiş. 
B) Sabah vakti koşuya çıkmayı düşünüyorum. 
C) Mavi gökyüzünün sonsuzluğu beni çok 
düşündürüyor. 
D) Ağaçların uzun dallarını keseceğini söyledi. 
E) Bahçeye çıkıp halı sahada top oynayacaklar. 

8. Aşağıdakilerin hangisinde herhangi bir tamlama 
yoktur? 

 

A) Bugün tüm yollar bomboş 
B) İnsanlar güzellik uykularından uyanamamış 
herhalde. 
C) Dolmuşa binip eczaneye gideceğim. 
D) Daha erken saatler olmasına rağmen hava çok 
sıcak. 
E) Şoför berbat bir oyun havası açmış bize 
dinlettiriyordu. 


 


 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi de tamlayanı düşmüş 
bir isim tamlaması vardır? 

 

A) Bizim oraya yeni bir site inşa edilecekmiş. 
B) Onu okuldan bugün babası alacakmış. 
C) Bir fikirin büyüklüğü o fikrin 
insanları etkilemesiyle ilgilidir. 
D) Kapısı kırılan dükkanın bütün malları çalınmış. 
E) Aracın hızlı gitmesi yolcuları rahatsız etti. 


 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim 
tamlaması yüklem görevindedir? 

 

A) Gökyüzünün başka rengi de varmış. 
B) Ali’ye göre onların hepsi ayak takımıydı. 
C) Baba göre tüm suç kırılan tabaktaydı. 
D) Eğitimde dikkat edilecek kıstaslardan biri de 
öğrencinin huyudur. 
E) Yolun uzunluğu değil rahatlığı önemli bana göre. 


 

 

 

11. Aşağıdakilerden hangisinde “-mez,-maz” eki 
eklendiği sözcüğü sıfat yaparak tamlama 
oluşturmuştur? 

 

A) Adam tam anlamıyla bir utanmaz. 
B) Onu görür görmez saldırdı bizim köpek. 
C) Yeni başladığım işte kırılmaz cam imal ediyoruz. 
D) Ondan en küçük bir ümidim yok, o artık 
uslanmaz. 
E) Senin düştüğün duruma düşmanın bile sevinmez. 


 

 

 

12. Aşağıdakilerin hangisinde bir adlaşmış sıfat isim 
tamlamasının tamlayanı görevinde kullanılmıştır? 

 

A) Delikanlı yere eğilip düşen elmaları topladı. 
B) İhtiyarın evinde toplanıp maç seyredeceğiz 
akşamleyin. 
C) Buradaki biberleri ben toplarım, sen kasadakileri 
götür. 
D) Kimse benimle oyun oynamak istemiyor artık. 
E) Gençlere seslen de buraya gelsinler. 


 

 

Cevaplar: 1- E 2- C 3- B 4- D 5- C 6- B 7- C 8- A 9- B 10- A 11- B 12- B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus