ZARFLAR KONU TESTİ-1

(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip

çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen “doğru” kelimesi hangi 
şıkta zarf (belirteç) görevinde kullanılmıştır?

 

A) Üç yanlış bir doğruyu her zaman götürmez. 
B) Her seferinde doğru cevabı nasıl bulduğunu 
anlayamıyorum. 
C) Bana doğru koşan köpek ödümü kopardı. 
D) Olaylara karşı her zaman doğru tepkiyi 
veremeyebiliriz. 
E) “Eğri otur, doğru söyle.” demiş atalarımız. 


 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf (belirteç) 
kullanılmamıştır? 

A) Elindeki koliyi yukarı uzatır mısın? 
B) Bugün çok güzel bir gün geçirdim. 
C) Sevimli bir köpek girmiş bahçeye. 
D) Yeni aldığımız kuş çok şirin görünüyor. 
E) En iyi takımın bizimki olduğunu 
zannediyordum. 


 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zarfla 
sağlanmıştır? 

A) Köyden getirdiğin tereyağı güzel mi? 
B) Tatile ne zaman çıkacaksınız. 
C) Onunla nasıl konuştuğu önemli mi? 
D) Bugün bana hediye olarak ne aldın? 
E) Kaç tane arabası var onun? 


 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zarf bir sıfatı 
derecelendirmiştir? 

A) Yaptığı vazo çok güzel görünüyordu. 
B) Eski bir kalemi eline almış, yavaş yavaş 
yazıyordu. 
C) Güneşin parlaklığı çok fazlaydı. 
D) İleride çok güzel bir ev alacağım. 
E) Duvarların arkasından biraz ses geliyor. 


 

 

 

 

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “en” sözcüğü 
diğerlerinden farklı türde kullanılmıştır?
 

A) Buralardaki en güçlü adam olarak biliniyor 
kendisi. 
B) Olimpiyatlarda en hızlı koşucu olmak istiyordu. 
C) Binanın eni ile boyu uyumsuz görünüyor. 
D) En çok senin horozun kavga ediyor. 
E) Bu mahallenin en çok laf taşıyanıdır Hayriye 
Tezye. 


 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ileri” sözcüğü zarf 
(belirteç) görevinde kullanılmıştır? 

A) Onun kadar ileri görüşlü birini daha 
tanımıyorum. 
B) Şu yola gir sonra yolun sonuna kadar ileri git. 
C) İleriye bir göz atıp geleceğini söyledikten sonra 
kendisinden haber alınamadı. 
D) Parayı ileride düşürdüğümü zannediyorum. 
E) Buradan ilerisi karanlık olduğu için fenere 
ihtiyacımız var. 


 


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf görevinde 
kullanılmış bir sözcük yoktur? 

A) Nasıl konuşacağımı senden öğrenecek değilim. 
B) Akıllı ol, sevimli görün. 
C) İyi giyimli, parlak yüzlü bir adamdı benim 
gördüğüm. 
D) Akşam olunca tuttuğu balıkları da alır gelir. 
E) Kitabı okumayı bitirince onu yukarıya koydu. 


 

 

 

“ Bugün mantar toplamaya gittik. Bir miktar topladık. 
Soğanla beraber bir güzel kavurdu mantarları eşim. 
Mükemmel olmuştu. Sonra içeri gidip üzerimi 
değiştirmek istedim. Fark ettim ki göbeğimin üstünde 
kocaman bir kene ... Tabii hemen acil servise gittik.” 

8. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur? 

A) Soru Zarfı 
B) Zaman Zarfı 
C) Miktar Zarfı 
D) Durum zarfı 
E) Yer-yön zarfı 


 

“İsim hal ekleri sadece isimlere ve zamirlere gelebilir. 
Eklendiği sözcüklerin isim ya da zamir olduklarının da 
ispatı sayılırlar. Ancak bu durumun istisnaları da yok 
değildir. Bazen isim hal eki alan sözcükler cümle içinde 
farklı görevde kullanılabilir.” 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki istisnai 
durumlardan birisi söz konusudur? 

A) Evde çok canı sıkılıyormuş. 
B) Bu çocuk sakinleşmeden konuşamaz. 
C) Sabah çıkıp doğru okula gidiyordum. 
D) Telefonu alıp odasına gitti. 
E) Kent merkezinden geldiğini söyledi. 

 

Ağlama yar ağlama 

Mavi yazma bağlama 
Mavi yazma tez solar 

Yüreğimi dağlama 

 

10. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi vardır? 

A) Zaman Zarfı 
B) Miktar Zarfı 
C) Yer-yön Zarfı 
D) Soru Zarfı 
E) Durum Zarfı 


 

“Burda çiçekler açmıyor 

                   I 
Kuşlar süzülüp uçmuyor 

                  II 
Yıldızlar ışık saçmıyor 

                         III 
Geçmiyor günler geçmiyor.” 

 IV                V 

 

11.Yukarıdaki altı çizili sözcükler türleri bakımından 
ikili gruplansa hangisi dışarıda kalır? 

A) I 
B) II 
C) III 
D) IV 
E) V 


 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat 
tamlaması zarf görevinde kullanılmıştır?

 

A) Kırmızı şapkalı kadının kedisini gördün mü? 
B) Şu an eskisine göre uzun boylu görünüyordu. 
C) Güneş gözlüklerini almayı unutunca şapka 
almak zorunda kaldık. 
D) Uykum geldiği için çalışmaya ara vereceğim. 
E) Bu bugünün son ürünüdür. 


Cevaplar: 1- E 2- C 3- B 4- D 5- C 6- B 7- C 8- A 9- B 10- A 11- B 12- B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus