Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF SÖZ SANATLARI TEST-2

 

1. “Gönlümü çekse de yârin hayali    

      Aşmaya kudretim yetmez cibali    

      Yolcuyum bir kuru yaprak misali    

      Rüzgârın önüne katılmışım ben"

 

Yukarıdaki dörtlükte aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

 

A) Konuşturma

B) Benzetme

C) Kişileştirme

D) Abartma

 

 

 

 

2. “Beni sevmiyordun, bilirdim

      Bir sevdiğin vardı, duyardım

      Çöp gibi bir oğlan, ipince

      Hayırsızın biriydi fikrimce”

 

Yukarıdaki şiirde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

 

A) Kişileştirme

B) Benzetme

C) Konuşturma ( İntak)

D) Tezat

 

 

 

 

 

3. Aşağıdakilerin hangisinde benzetme sanatına başvurulmamıştır?

 

A) İçimde köpek gibi havlayan yalnızlığım

     Çünkü ben buradayım karanlıktayım

 

B) Anılar defterinde gül yaprağı

     Gibi unutuldum kurudum

 

C) Sucuların hiç durmayan çıngırakları

     İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

 

D) Ve nedendir ki ben

     Sararmış bir sürahide kirli bir su gibi bekletirim.

 

 

 

4. “Gözyaşından kana kesmiş gözlerim

      Ben ağlarım çayır ağlar çimen ağlar.”

 

Yukarıdaki parçada bulunan edebi sanat aşağıdakilerin hangisinde kullanılmamıştır?

 

A) Bulguru pencereye dökünce kuşlar neşelendi.

B) Çay kendisini içmem için beni çağırıyordu.

C) Arabayı sürmüyor, adeta uçuyordu.

D) Ağacın yaprakları, keçiyi görünce sağa sola kaçışmaya başladı.

 

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde zıtlık sanatına başvurulmuştur?

 

A) Ayının kovaladığı Ali Emmi, 10 dakikada köye kaçmış.

B) Oysa iyi bir koşucu 30 dakikadan önce varamazmış.

C) Ayıyı görünce hiç durmadan kaçtığını söylemiş kendisi.

D) Zira köylü sadece  Ali Emmi’yi koşarken görmüş ama kimse ayıyı görmemiş.

 

 

 

6. “Bayram ziyaretine gelen Mehmet Amca’nın esprilerine gülmekten öldük.”

 

Yukarıdaki cümlede kullanılan edibi sanat aşağıdakilerden hangisinde kullanılmıştır?

 

A) Kayınbiraderim  sofraya oturduğunda bir öküzü yiyebilir.

B) Sofradan kaldırılan bulaşıklar dağ gibi oldu.

C) Bu şakayı yapma diye sana bin kere dedim.

D) Üzerimize doğru çok büyük bir çığ geliyordu.

 

 

7. Bu akşam maça gitmeyeceğim çünkü dağ kadar ödev verdi öğretmenler. Her ödev önce kendisi ile ilgilenmem için bana yalvarıyor .

 

Yukarıdaki şiirde aşağıdaki edebi sanatlardan hangileri kullanılmıştır?

 

A) Benzetme- kişileştirme

B) Kişileştirme- Konuşturma

C) Konuşturma- Abartma

D) Abartma-  kişileştirme

 

 

8. “Bir ileri bir geri gidiyor hayatım

      Bu ben miyim, ne yapıyorum?”

 

Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

 

A) Benzetme

B) Teşhis ( Kişileştirme)

C) Konuşturma

D) Tezat

 

      

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde konuşturma sanatı yapılmıştır?

 

A) Dağ, ova ve nehir bir oldu, geçit vermedi bana.

B) Kuşlar bana yem istediklerini söylediler.

C) Tavuk: “ Gıt gıt gıdak, yumurtam sıcak.” diye bağırdı.

D) Horoz, evin köpeği hakkında ileri geri konuşuyormuş.

 

 

 

 

10. Her insan bir yağmur tanesi gibidir

      Kimi çamura, kimi gül yaprağına düşer.

 

Yukarıdaki dizelerde hangi söz sanatlarına yer verilmiştir?

 

A)Abartma   

B)Benzetme

C)Kişileştirme

D)Tezat

11.  I. Bir ah çeksem dağı taşı eritir,

           Gözüm yaşı değirmeni yürütür,

           Bir hasretlik beni dahi çürütür,

           Bana sıla da bir, gurbet  de bir.

 

       II. Ne hasta bekler sabahı

            Ne taze ölüyü mezar

            Ne de şeytan bir günahı

            Seni beklediğim kadar.

 

Yukarıdaki şiirlerde aşağıdaki söz sanatlarından       hangileri kullanılmıştır?

   

      A)Kişileştirme- Abartma

      B)Abartma- Tezat

      C)Abartma- Kişileştirme

      D)Tezat- Benzetme

 

 

 

   12. I. Bülbülü altın kafese koymuşlar “Ah vatanım”

             demiş.

        II. Şeker gibisin yağmur yağsa erirsin.

       III. Ay, denizde besteler en güzel şarkılarını.

       IV. Ağlayacak halimize gülüyoruz.

        V. Filmi izlerken gülmekten öldük.

 

Yukarıdaki seçeneklerde hangi söz sanatlarına yer verilmiştir?

 

  1. Abartma- kişileştirme- Benzetme- Konuşturma-Tezat

  2. Konuşturma- Benzetme- Kişileştirme-Tezat-Abartma

  3. Benzetme- Konuşturma- Tezat- Abartma- Kişileştirme

  4. Konuşturma- Kişileştirme- Benzetme- Tezat- Abartma 

 

 

 

 

 Cevaplar:

1-B  2-B  3-C  4-C  5-A  6-D  7-D  8-D  9-C  10-B  11-C  12-B

                               

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus