DİNLEDEBİYAT
Atın yiğidi kendine kamçı vurdurmaz.
GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
Yaşanmış ya da tasarlanmış bir olayın olayın, durumun sahnede canlandırılması canlandırılmasına tiyatro denir. Tiyatro eğer doğaçlama değilse yani bir metne dayalı ise bu metinlere de "dramatik metinler" denir.
Tiyatro genel olarak metne dayalı olduğundan yani tasarlanmış olduğundan güzel sanatların bir dalı olarak değerlendirilir. Tasarlanmış olan bu metinlerin amacı genel olarak anlatılanların sahnede canlandırılması için olsa da okunmak için yazılan tiyatrolar da vardır. Abdulhak Hamit Tarhan okunmak için tiyatro yazan ünlü sanatçılarımızdan birisidir.
Türk Edebiyatında tiyatro geleneksel anlamda karşımıza çıkıyor: Karagöz ile Hacivat, Ortaoyunu, Meddah ve Köy Seyirlik Oyunları
Batılı anlamda tiyatro türü Türk edebiyatına ilk olarak Tanzimat ile girmiştir. Şinasi'nin "Şair Evlenmesi" adlı eseri, Batılı anlamda tiyatronun edebiyatımızdaki ilk örneği kabul edilir. Daha önce yazıldığı söylenen Batılı anlamda tiyatro eserlerinin varlığı konuşulsa da yayımlanan ilk tiyatro eseri "Şair Evlenmesi" olduğu için ilk örnek kabul edilir. Bu dönemde hem nesir hem de manzum bir çok tiyatro eseri yazılmıştır.
Tiyatro alanındaki çeviriler bu dönemde tiyatronun edebiyatımıza yerleşmesine katkıda bulunmuştur. Özellikle Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den yaptığı çeviriler bu kapsamda önemlidir.
Modern anlamda tiyatro trajedi, komedi ve dram olmak üzere başlıca üç türe ayrılır.