google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Sinema - Senaryo I dinledebiyat
top of page

SÄ°NEMA SANATI

​

Hareket aracılığıyla zaman içinde bir öykü anlatmak, dönüÅŸümler ve gerilimler ortaya çıkarmaya yarayan sanattır.

​

Sinema saydam bir filmden ışık geçirilerek perdeye görüntü düÅŸürülmesine ÅŸeklinde ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde teknoloji dijitalleÅŸtikçe sinema tekniÄŸi de geliÅŸmektedir.

​

Nesneler ve insanlar görüntüde gerçekteki biçimleriyle belirdiÄŸi için, sinema gerçeklik izlenimini en güçlü biçimde veren sanattır. Sesin kullanımı bu gerçeklik izlenimini daha da güçlendirmiÅŸtir. Günümüzde üç boyut teknolojisi ile gerçeklik izlenimi artırılmış ve sonrasında dört ve beÅŸ boyutlu  duyma yanında koklama ve  rüzgar, su serinliÄŸi gibi derisel etkenleri tetikleyecek teknolojiler de sinema salonlarında insanların hizmetine sunulmuÅŸtur.

​

Sinemanın Anlatım ÖÄŸeleri:

  • Sinema dilinin sözcükleri görüntüler ve seslerdir.

  • Kamera görüntüsü aslında olanı olduÄŸu gibi, yani nesnel olarak çekere ve görüntü haline getirir. Yönetmen ise kamera açısı, olayın zamanlaması, bakış açış gibi etmenleri kullanarak gerçekliÄŸi istediÄŸi gibi deÄŸiÅŸtirerek sinemayı bir anlatım aracı olarak kullanabilir.

  • Görüntüye ve kameraya iliÅŸkin öÄŸelerinin başında çerçeveleme gelir. Çerçeveleme, her film karesi içine neyin alınıp neyin alınmayacağının belirlenmesidir.

  • Ä°kinci öÄŸe ise kamera açısı ve çekim ölçeÄŸidir. Yönetmen nesnelerin yerini ve ötekilere göre hangi yakınlıkta ve büyüklükte görüleceÄŸini, kameranın uzaklığını ve açısını ayarlayarak belirleyebilir.

  • Üçüncü öÄŸe  ise  kamera hareketleridir.  Kameranın ileri geri, saÄŸa sola hareketi ile çekimlere anlam yüklenebilir.

  • Kameranın çekimlerini  bir anlam, duygu ve izlenim yaratacak biçimde kullanmak kurgu ile gerçekleÅŸtirilebilir. Yani birden fazla yerde ve farklı zaman dilimlerinde gerçekleÅŸtirilmiÅŸ çekimleri ard arda gelecek ÅŸekilde birleÅŸtirip anlatılmak isteneni aksetmektir kurgu.

  • Sinemada zaman ve mekan kavramları ile de oynanabilir. ÖrneÄŸin bir komedi filminde olaylar hızlandırılarak verilebildiÄŸi gibi, bir ÅŸiddet sahnesinde yavaÅŸlatılarak duygusal bir anlam ortaya çıkarılabilir. Bunun dışında kahramanın düÅŸünceleri ile geçmiÅŸte bir zaman dilimine gidilip anılarını yaÅŸaması saÄŸlanabilir.

  • Her filmin kendi içinde bir temposu ya da ritmi vardır. Bu tempo hareketin hızıyla, kamera hareketleriyle, kesmelerin kısalığı ya da uzunluÄŸuyla, müzik ve ses efektleriyle ve öykünün içeriÄŸiyle saÄŸlanır.

  • Sinemada kullanılan en temel ögelerden birisi de sestir. Karakter ve tiplerin konuÅŸmaları dışında yaÅŸanan olaylar daha akıcı, hüzünlü, ÅŸiddetli vs. hale getirmek için de bir arka plan sesi kullanılır.

  • Sinemanın en temel ögesi ise oyunculardır. Sinema oyunculuÄŸunun tiyatro oyunculuÄŸundan farkı oyuncunun birden fazla açıdan görüntülenebilmesidir.

  • Bir diÄŸer ögede mekandır. Sinemada mekan tiyatroya göre daha masraflıdır denilebilir. Zira bazı filmler için kasaba bile kurmak gerekmiÅŸtir. Ancak günümüzde çoÄŸu mekan dijital olarak tasarlanmaktadır. Yani oyuncuların canlandırdığı yer geniÅŸ bir kapalı alandır ancak filmde orası fantastik bir daÄŸ olarak yansıtılabilir.

 

Sinema Türleri:

1.Bir Konu Ä°ÅŸleyenler: Bir öyküyü iÅŸleyen filmlerdir. Kahraman ve karakterlerin olayları canlandırmasıdır.

2.Belgesel: Nesneler ve olaylara müdahale etmeden gerçek yaÅŸamdaki haliyle aktarılmasını amaç edinir.

3.Deneysel: Yeni anlatım biçimleri deneyen sinamalara denilir.

4.Canlandırma:  Çizgi filmlere denilir.

​

Ayrıca sinemalar iÅŸledikleri konulara göre de bilim-kurgu, gangster filmi,  komedi filmi,  korku filmi gibi adlar altında da sınıflandırılırlar.

 

Edebiyattaki seri roman teriminin karşılığı olarak da sinemada kahramanlarının her bölümde yeni bir öyküde yer aldıkları, birbirini izleyen bir dizi biçimindeki filmlere serial ya da seri film adı verilir. (Ä°ndiana Jones serisi gibi)

 

 

 

SENARYO

Senaryo, filmin kâğıt üzerindeki ilk halidir. Sinemada ya da televizyonda gösterilmek üzere, çekim için hazırlanan yazıdır.

Senaryo ilk olarak film için baÅŸtan yazılabileceÄŸi gibi, var olan bir edebi eserin sinemaya uyarlanması ÅŸeklinde de yazılabilir.

Film çekimini ilk aÅŸaması  senaryonun yazılmasıdır.  

​

Senaryonun Ögeleri: 

KiÅŸiler: Senaryodaki konu kiÅŸi ya da kiÅŸilerin başından geçeceÄŸi için  en önemli ögedir. KiÅŸiler derken insan karakter ya da tipler kastedilmemiÅŸtir. Çünkü karakter ya da tiplerin insan olması gerekmez. Hayvanların oyuncu olduÄŸu filmlerde vardır.

​

Olay ya da Durum:  Senaryo standart bir olay  yazısında bulunması gereken  Serim, düÄŸüm, çözüm bölümlerine göre yazılır.

 

Mekan : Sinemada mekan kısıtlaması yoktur. Senaryoda ifade dilen herhangi bir mekanda çekim yapılabilir ya da farklı mekanda çekildiÄŸi halde  o mekanda çekilmiÅŸ izlenimi uyandırılabilir.

​

Zaman: Senaryoda zaman kısıtlaması da olmaz. Ä°stenilen zaman dilimine göre çekim yapılabilir ya da yapılmış izlenimi uyandurılabilir.

 

Yönetmen: Senaryoyu filme dönüÅŸtüren kiÅŸidir. Bir film setinde her ÅŸeyi idare eder. Film onun persfektifinden çekilir.

​

Ä°zleyiciler: Ä°zleyici olmazsa sinema da olmaz. Bir filmin baÅŸarısı ne kadar çok izleyici aldığına göre deÄŸiÅŸir.

bottom of page