google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Haber metinlerinin tanımı, özellikleri, 5N1K I dinledebiyat
top of page

HABER METÄ°NLERÄ°

Haber, toplumu ilgilendiren her türlü olayın topluma duyurulmasına denilir. GerçekleÅŸen herhangi bir olayın halka duyurulması amacı ile hazırlanan metinlere haber metinleri denilir.

Haber metinleri inandırıcı olmalı, belgelere dayanmalı, yansız davranılmalı, objektif olunmalıdır.

Hazırlanan haber metni okuyucuların ya  da o haber metninin okunması sonucu dinleyenlerin haberi farklı ÅŸekillerde anlamamalarını saÄŸlayacak bir üslupla yazılır.

Haber metni gerçekleÅŸmiÅŸ bir olayı anlatmalıdır. Bunun aksi ise yani  gerçekleÅŸmemiÅŸ bir olayı olmuÅŸ gibi göstermek etik açıdan yanlıştır. Bu tür haberlere asparagas haber denilir.

Toplumun çoÄŸunluÄŸunu derinden etkileyecek çaptaki haberlere ise sansasyonel haber denilmektedir.

Özellikleri:

  • Haber metinleri güncel olmalıdır. Olayın yeni gerçekleÅŸmesi ÅŸart deÄŸildir. Ancak haberin yapıldığı dönemde ortaya çıkması da güncel olması için yeterlidir.

  • Herkes tarafından anlaşılabilecek derecede sade olmalıdır.

  • Haber yazıları hitap ettiÄŸi kesimin çoÄŸunluÄŸunu ilgilendirmelidir..

  • Haber yazıları yorumsuz olmalı, olanı, olduÄŸu gibi vermelidir..

Haber metinleri belirli bir plana göre yazılır. GiriÅŸ bölümünde olay kısaca ifade edilir. GeliÅŸme bölümünde ayrıntılara girilir. Sonuç bölümünde olayın etkisi üzerinde durulur.

 

5N 1K :

Haber yazılarının olmazsa olmazı 5N1K kuralıdır. Yani  haber metinlerinde “Ne?/Kim?; Neyi?/Kimi?; Nasıl?; Niçin?; Nerede?; Ne zaman?’ sorularının cevabı aranır. Bu cevaplara verilen cevaplar bir haber metnini oluÅŸturur.

bottom of page